piątek, 26 kwietnia 2019

Wieprzowina wędzona w garnku.



Wędzona wieprzowina metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk. Idealna wędlina do kanapek.


Surowiec:

schab bez kości 1,2 kg

Zalewa peklowa:

peklosól 80 g
cukier 10 g
woda 1 litr

Dodatki do zalewy peklowej:

połamane liście laurowe 10-12 liści
ziele angielskie 20 ziaren
czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)

Wykonanie solanki, peklowanie:

W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 5 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 4 dni w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

Osuszanie:

Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze.  Mięso musi być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termoobiegiem przy lekko uchylonej klapie.

Wędzenie:

Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.

Studzenie:

Uwędzoną wieprzowinę wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz