Bardzo smaczny i pożywny gulasz wieprzowy, podany z makaronem spaghetti.
Składniki:
łopatka wieprzowa 0,7 kg
cebula 2 sztuki
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
włoszczyzna suszona 3 łyżki
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól
pieprz ziołowy
lubczyk
majeranek 2 łyżki
smalec do smażenia
woda 2 litry
mąka do zagęszczenia
śmietana 30% do zabielenia
makaron spaghetti
Wykonanie:
Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy 2 litry wody z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, lubczykiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso z cebulą są miękkie, przekładamy całość łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną, chwilę gotujemy i zakańczamy gotowanie. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem spaghetti.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz