środa, 22 maja 2019

Zupa z młodej kapusty z klopsami i pyrami.



Delikatna, wiosenna zupa z młodej kapusty podana z klopsikami i całymi młodymi kartofelkami.

Składniki:

młoda kapusta 1 mała główka
marchew 1 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
koperek
natka pietruszki
klopsy 4 szt.
młode kartofle
sól
pieprz ziołowy
pasta rosołowa 1 łyżka
woda 1,5 litra
sok z kiszonej kapusty 50 ml
młode ziemniaki 6 szt. małe

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową i pokrojoną w kostkę marchewką. W między czasie kroimy kapustę, pokrojoną wkładamy do garnka z gotującym się bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości, podczas gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i sokiem z kiszonej kapusty. Dodajemy klopsy, koper i natkę pietruszki. W między czasie gotujemy ziemniaki, ugotowane odlewamy z wody, posypujemy koprem. Zupę podajemy z klopsami i z 2 lub trzema całymi ziemniakami.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz