poniedziałek, 1 lipca 2019

Sos z łopatki, młode ziemniaki, surówka.



Młode ugotowane ziemniaki podane z sosem wieprzowym i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki:

łopatka wieprzowa 0,7 kg
cebula  2 sztuki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
włoszczyzna suszona 3 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 ziaren
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól
pieprz ziołowy
koper
natka pietruszki
majeranek 1 łyżka
smalec do smażenia
woda 1,5 litra
mąka do zagęszczenia
śmietana do zabielenia 1 łyżka
ziemniaki młode 10 szt. młode

Surówka z kapusty pekińskiej:

mała kapusta pekińska
marchew 2 szt.
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majonez 2-3 łyżki

Kapustę kroimy w paski, marchewki trzemy przez duże oczka, cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez i mieszamy.

Wykonanie:

Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i przykrywamy, dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso z cebulą będą miękkie, przekładamy je łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną, chwilę gotujemy i zakańczamy gotowanie. W między czasie robimy z pekińskiej kapusty, marchwi i cebuli surówkę, oraz gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem i podajemy z ugotowanym sosem oraz z surówką z kapusty.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz