czwartek, 25 lipca 2019

Zupa z botwinki z jajkiem.



Wiosenna zupa, którą możemy także ugotować latem, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych buraczków, ugotowana na filecie z kurczaka, podana z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki:

filet z kurczaka 40 dag
woda 2 litry
ziemniaki 3 szt.
botwinka 2 pęczki
suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
zakwas buraczany (swojski) 100 ml
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
śmietana 30% do zabielenia - nie obowiązkowo
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
koperek

Wykonanie:

Do gotującej się, osolonej wody wkładamy kawałki fileta. Gotujemy 20 minut, podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i łyżkę pasty rosołowej. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami. Gdy filet będzie miękkie wyjmujemy go z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. Filet kroimy w kawałki i dodajemy do gotującej się zupy. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną, kończymy gotowanie. Zupę podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz