niedziela, 11 sierpnia 2019

Kapuśniak z kiszonej kapusty na kiełbasie.



Bardzo smaczna, treściwa zupa ugotowana na swojskiej, kiszonej kapuście i na kiełbasie śląskiej.

Składniki:

kiszona kapusta 1 kg.
ziemniaki 3 szt.
kiełbasa śląska 4 szt.
suszona włoszczyzna 3 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kasza pęczak 2 łyżki
pieprz ziołowy
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6-7 ziaren

Wykonanie:

Zagotowujemy 1,5 litra wody z włoszczyzną, domową pastą rosołową,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i kaszę pęczak, gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie smażymy na patelni bez tłuszczu pokrojone w kostkę 2 kiełbaski śląskie. Usmażone kostki kiełbasy dodajemy do gotującej się zupy w garnku. Dodajemy również odciśniętą z soku kiszoną kapustę. Gotujemy około godziny. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy suche przyprawy i 2 kiełbaski śląskie. Gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie. Zupę podajemy na gorąco z kiełbaską śląską i pieczywem.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz