Warzywne leczo z klopsikami podane z ryżem lub świeżym pieczywem.
Składniki:
Papryka czerwona 2 szt.
młoda cukinia 1 szt.
Cebula 1 szt.
Pomidory lima 7 szt.
Pieczarki 50 dag
pietruszka z natką 3 szt.
marchew 3 szt.
seler naciowy 8 łodyg
Kiełbasa śląska 2 szt.
Mięso mielone 80 dag
czosnek 2 zęby
jajko kurze 1 szt.
woda 250 ml
Przyprawy:
liść laurowy 2 szt.
ziele angielski 4 szt.
pieprz do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżka
sól do smaku
tłuszcz do podsmażenia papryki
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i osuszone kroimy w kawałki, taką większą kostkę. Natkę pietruszki drobno kroimy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone pieczarki, marchew, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości pieczarek. W między czasie z mielonego mięsa formujemy klopsiki, podsmażamy je na patelni wraz z cebulą. Podsmażone wraz z cebulą klopsiki dodajemy do garnka, po 10 minutach dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Całość dusimy około 30 minut, doprawiamy do smaku. Gotowe leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub świeżym pieczywem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz