Zupa pomidorowa ugotowana na mięsie z kurczaka, podana z makaronem.
Składniki:
części z kurczaka (ćwiartki) 2 szt.
makaron (szerokie wstążki)
domowa kostka rosołowa (lub kupna)
marchew 2 szt.
włoszczyzna suszona 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 10 dag.
bazylia suszona 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
sól
natka pietruszki do posypania
koper do posypania
śmietana 30 % do zabielenia
Wykonanie:
W garnczku zagotowujemy 2 litry osolonej wody. Do wrzącej wody wkładamy opłukane kawałki kurczaka i domową kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy pokrojoną marchew, ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. W między czasie gotujemy makaron. Do gotującej się zupy dodajemy czosnek, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy, kończymy gotowanie. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz