Galaretkowiec z musem truskawkowym na spodzie z biszkoptu.
Składniki:
spód - biszkopt
Masa serowo galaretkowa:
0,5 kg. serka homogenizowanego waniliowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
Kostki z galaretek:
1 opakowanie galaretki malinowej
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Mus truskawkowy:
70 dag truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Spód biszkoptowy dopasowujemy do tortownicy, gruntujemy galaretką by troszkę nasiąkł. Galaretki truskawkową i malinową przygotowujemy w osobnych miseczkach zalewając każdą szklanką (250 ml.) wrzącej wody. Gotowe galaretki kroimy w kostki, później dodamy do masy serowo galaretkowej.
Masa serowo galaretkowa:
Dwie galaretki cytrynowe zalewamy 2 szklankami (500 ml.) wrzącej wody i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Serek homogenizowany miksujemy z gęstniejącą galaretką cytrynową. Do zmiksowanej masy dodajemy wcześniej pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie łączymy z masą serowo galaretkową. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód biszkoptowy, równamy i wstawiamy do lodówki by zastygł.
Mus truskawkowy:
Truskawki miksujemy blenderem na jednolitą papkę. Tak zmiksowaną masę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy gdy zacznie wrzeć wsypujemy galaretki truskawkowe jednocześnie dokładnie mieszamy. Gęsty mus wyłożyć na zgęstniałą masę serowo galaretkową i równamy. Tak przygotowanego naszego galaretkowca wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz