piątek, 29 listopada 2019

Sztuka mięsa, sos i buraczki.



Smaczne, zdrowe i lekkie danie składające się z duszonych plastrów schabu, podane polane sosem z ziemniakami i buraczkami.


Składniki:

schab 6 plastrów
ziemniaki 8-10 szt.
burak ćwikłowy 2 szt.
sok z cytryny 1 łyżka
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
koperek
natka pietruszki

Wykonanie:

Buraczki:


Wymyte buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Obrane buraki trzemy na dużych oczkach, starte dusimy w łyżce masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Danie:

Plastry schabu przyprawiamy solą i pieprzami, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Po czasie chłodzenia z przyprawami plastry schabu wkładamy do gotującego się bulionu warzywnego z suszonej włoszczyzny i pasty rosołowej. Gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie, zagęszczamy sos i zabielamy, oraz dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki z koperkiem. W między czasie gotujemy ziemniaki. Plastry schabu podajemy z ziemniakami, polane sosem i z buraczkami.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz