poniedziałek, 16 grudnia 2019
Pasztet z wątróbek indyczych.
Bardzo smaczny pasztet z wątróbek indyczych i mięsa z kaczki. Bardzo dobrze rozsmarowuje się na chlebie.
Składniki:
wątróbki z indyka 50 dag
skóra z golonki
kaczka, porcja rosołowa 2 szt.
bułka pszenna zwykła 1 szt.
ziele angielskie 4-5 szt.
liść laurowy 5 szt.
Przyprawy:
pieprz ziołowy 1 łyżka
pieprz kolorowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
Wykonanie:
Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątróbek wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 1 godzinę, do momentu miękkości skóry z golonki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gdy mięsa będą miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone mięsa obieramy od kości.Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku, po sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa bez kości jak i moczoną, odciśniętą bułkę mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm). Zmielone składniki wstępnie mieszamy, dodajemy przyprawy. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. W razie potrzeby możemy dolać troszkę rosołu, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną masę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 40 minut. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz