wtorek, 25 lutego 2020

Fasola Jaś po bretońsku.



Fasola Jaś z kiełbasą, boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.


Składniki:

fasola Jaś 40 dag
kiełbasa śląska 40 dag
boczek wędzony 10 dag
włoszczyzna suszona 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 200 ml
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
majeranek 1 łyżka

Wykonanie:

Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę,  gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak,  w razie potrzeby doprawiamy do smaku.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz