Pasztet w słoiczkach, zrobiony z całego kurczaka, wątróbek, serc z kurczaka z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero i skorpion.
Składniki:
kurczak 2,5 kg
wątróbki z kurczaka 1 kg
serca z kurczaka 50 dag
marchew 1 szt.
seler 1 szt.
cebula 1 szt.
białka z 5 jajek
bułka 1 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
ostry sos z papryczek 330 ml
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy do smaku
majeranek 1 łyżka
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany 1 łyżeczka
wegeta bez konserwantów 1 łyżeczka
suszone pomidory 2 łyżki
Wykonanie:
Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątróbek wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 1 godzinę, do momentu ich miękkości. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pastę rosołową i sól. Gdy mięsa będą miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone mięsa obieramy od kości.Wątróbki parzymy 15-20 minut w oddzielnym garnczku, po sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa bez kości jak i moczoną, odciśniętą bułkę mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm). Zmielone składniki wstępnie mieszamy, dodajemy przyprawy i ostry sos z papryczek. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. W razie potrzeby możemy dolać troszkę rosołu, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy, możemy dodatkowo jeszcze rozdrobnić blenderem.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mięsnej, dokładnie mieszamy. Rozdrobnioną masę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 40 minut. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz