środa, 26 lutego 2020

Salceson na słodko.



Bardzo smaczny kolorowy salceson zrobiony z serka mascarpone, bitej śmietany i owocowych galaretek. 

Składniki:

galaretki przezroczyste 2 szt.
galaretka brzoskwiniowa 1 szt. 
galaretka agrestowa 1 szt.
galaretka owoce leśne 1 szt.
serek mascarpone 500 g
śmietana 36% 500 ml
cukier waniliowy 16 g
cukier puder 1 łyżka
osłonka poliamidowa

Wykonanie:

Galaretki na kostkę:  

agrestową - 1 opak.
owoce leśne - 1 opak.
brzoskwiniowa 1 opak.



Galaretki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody (200 ml) na 1 galaretkę. Schłodzone galaretki wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kostki i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kostek wstawiamy je do lodówki.

Wykonanie salcesonu:

W większej misce rozrabiamy 2 galaretki przezroczyste zalewając szklanką (200 ml) wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z wymieszanym serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Do wymieszanej masy serowej dodajemy pokrojone w kostki galaretki, mieszamy. Wymieszane składniki wkładamy do wymierzonych osłonek, z obu stron ścisło zawiązujemy i chłodzimy w pozycji pionowej. Zastygłe salcesony umieszczamy na kilka godzin do lodówki. Gotowy salceson kroimy w grube plastry i zajadamy się :)






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz