sobota, 22 lutego 2020

Sernik na zimno-marmurek z musem truskawkowym.



Bardzo smaczny deser, idealny do popołudniowej kawy.


Składniki:

7 galaretek owocowych:

2 szt. owoce leśne
1 szt. niebieska
1 szt. ametystowa
1 szt. cytrynowa
2 szt. truskawkowe
0,5 kg truskawek
1 kg. serka homogenizowanego waniliowego
foremka keksówka duża

Wykonanie:

Mus truskawkowy:


Truskawki miksujemy blenderem na jednolitą papkę. Tak zmiksowaną masę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy gdy zacznie wrzeć wsypujemy galaretki truskawkowe jednocześnie dokładnie mieszamy. Gęsty mus wyłożyć do przygotowanej foremki (keksówki)

Galaretki na kostkę i sernik: 

cytrynowa - 1 opak. ametystowa - 1 opak. niebieska - 1 opak. rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody (200 ml) na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kosteczkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kosteczek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki owoce leśne zalewając dwoma szklankami wrzącej wody dokładnie mieszając by galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie dobrze mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy masę do foremki wcześniej wyłożonej folią i zastygniętym musem truskawkowym. Wierzch foremki pokrywamy herbatnikami. Wstawiamy do lodówki na noc.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz