czwartek, 30 kwietnia 2020

Drożdżowe bułki z makiem.



Bułki drożdżowe z pyszną masą makową.


Składniki:

Ciasto drożdżowe:

mąka pszenna Typ 450 25 dag
drożdże 2 dag
masło 5 dag
jajka kurze 1 szt.
żółtka 1 szt.
cukier 2 łyżki
śmietana 30-36% 5 łyżek
aromat waniliowy kilka kropel

Masa makowa:

suchy mielony mak 50 dag
mleko 2 szklanki
miód 4 łyżki
masło 2 łyżki
orzechy włoskie 5 dag
rodzynki 5 dag
aromat migdałowy
kandyzowana skórka pomarańczy 1 łyżka
jajko kurze 1 szt.

Wykonanie masy makowej:



Zagotowujemy mleko z masłem i miodem, wsypujemy zmielony suchy mak. Gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. po skończonym gotowaniu przykrywamy garnczek pokrywką i niech pod przykryciem studzi się. Do ostudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko,mieszamy wszystko. Z tego przepisu masy makowej wystarczy na trzy strucle, ja do bułek użyłam 1/3 masy makowej.

Lukier:

Składniki:

1 białko
1 szklanka cukru pudru
opcjonalnie jakiś ekstrakt/olejek lub sok z cytryny

Wykonanie lukru:



Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

Wykonanie bułek:

Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i dodatkowo 1 żółtko. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny placek o grubości pół centymetra. Rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową. Tak przygotowane placek ciasta zwijamy w roladę. Roladę kroimy w plastry o grubości około 6 centymetrów, środki plastrów ugniatamy rączką patki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Upieczone bułeczki studzimy. Ostudzone lukrujemy i posypujemy posypką.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz