sobota, 25 kwietnia 2020

Szakszuka po Jemeńsku.



Szakszuka to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie z ostrych papryczek i pomidorków z czosnkiem i przyprawami. Danie pochodzi z Bliskiego wschodu i Afryki północnej.

Składniki:

cebula połowa
ostre papryczki 2 szt.
pomidorki koktajlowe 5 szt.
jajka kurze 2 szt.
bardzo ostry sos z papryk habanero 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
kumin do smaku
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
świeża bazylia do posypania 2 gałązki
tłuszcz do smażenia 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidorki puszczą sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość posypujemy drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu.

 



Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz