Bitki schabowe w sosie cebulowym podane z kluskami śląskimi i marynowanym ogórkiem.
Składniki:
schab wieprzowy bez kości 1 kg (10 plasterków)
kluski śląskie
marynowane ogórki
suszona włoszczyzna 3 łyzki
pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka
cebula 1 szt.
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
mąka do panierowania i zagęszczenia sosu
śmietana 30% 3-4 łyżki
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
czosnek do smaku
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy pięścią, posypujemy suszonym czosnkiem, pieprzami i solą, dobrze wcieramy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. W następnym dniu każdy plaster schabu obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na lekko rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pasty rosołowej. Usmażone plasterki schabu wkładamy do bulionu a na patelni smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Cebulę smażymy do jej zeszklenia, usmażoną dodajemy do bulionu. Całość gotujemy kilkanaście minut, doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką sos. Po zagęszczeniu sosu gotujemy jeszcze około 2 minut. W między czasie gotujemy wcześniej zrobione kluski śląskie. Gotowe plasterki schabu podajemy z kluskami śląskimi, sosem i ogóreczkami marynowanymi.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz