wtorek, 9 czerwca 2020

Kiełbasa z kurczaka.



Kiełbasa zrobiona jest z mięsa z kurczaka, filetu i chudego mięsa z ćwiartek, bez skóry. Kiełbasa jest tylko parzona.

Składniki:

filet z kurczaka 1 kg
mięso chude z ćwiartek kurczaka 1 kg
Osłonki białkowe fi 100

Przyprawy:

sól peklowa 18 g/kg
Czosnek 4 g/kg
Pieprz biały 3 g/kg
Gałka muszkatołowa 1 g/kg
Kolendra 1 g/kg
Woda 5%

Wykonanie:

Filet kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mięso z ćwiartek bez skóry mielimy przez sitko 4 mm. Dodajemy wszystkie suche przyprawy, wodę i wyrabiamy do odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy. Gotowym farszem nadziewamy baton, ścisło zawiązujemy, osznurowujemy i wieszamy do osadzenia na 3 godziny. Kiełbasę parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz batonu 72 stopni Celsjusza (100 minut). Po parzeniu studzimy i ostudzony wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce możemy kroić i konsumować.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz