wtorek, 4 sierpnia 2020

Bułeczki śniadaniowe.



Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. 


Składniki na 8 bułeczek:

mąka pszenna - typ 550 50 dag 
mleko 125 ml pół szklanki
woda 125 ml pół szklanki
drożdże świeże 20 g
masło 40 g lub 5 łyżek oleju
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypania

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 8 równych części. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz