sobota, 29 sierpnia 2020

Gulasz wieprzowy z ziemniakami i surówką.



Gulasz wieprzowy podany z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.


Składniki:

schab wieprzowy 1 kg
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
papryka czerwona słodka 1 szt.
papryka zielona słodka 1 szt.
pieprz czarny 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
włoszczyzna suszona 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie mielone 5-6 ziaren
liść laurowy 2 szt.
woda 1 litr
3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
sos sojowy ciemny 2 łyżki
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 6 szt.
kapusta pekińska 1 szt.
marchew 1 szt.
cebula 1 szt.
majonez 2-3 łyżki

Wykonanie:

Na początek robimy surówkę z pekińskiej kapusty. Kapustę kroimy w paski o szerokości 1 centymetra, można na mniejsze, jak kto lubi. Marchew obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach, obraną cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki surówki mieszamy, dodajemy oliwę sól i pieprz ziołowy, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Wymyte mięso kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Papryki kroimy w kawałki. W garnku gotujemy litr wody z suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso  będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 30 minut. W między czasie podsmażamy na patelni kawałki papryk. Podsmażone kawałki papryk i sos sojowy dodajemy do gotującego się bulionu z mięsem. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami i surówką.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz