czwartek, 20 sierpnia 2020

Leczo.


Leczo przygotowane zostało z warzyw takich jak: czerwona papryka słodka, zielona papryka słodka, pieczarek, cebuli, marchwi, korzenia pietruszki, cukinii młodej, ostrej papryczki, czosnku i pomidorów lima z dodatkiem kiełbasy i pokrojonego w kostkę kawałka schabu. 


Składniki:

papryka czerwona 1 szt.
papryka zielona 1 szt.
ostra papryczka 1 szt.
cebula 1 szt. duża
pieczarki 50 dag
cukinia 1 szt. młoda
marchew 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
schab 30 dag
kiełbasa 30 dag
czosnek 3 ząbki
pomidory lima 3 szt.
natka pietruszki

Przyprawy:

sól do smaku
czerwona mielona papryka słodka 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Kroimy w kostkę schab i smażymy w garnku na trzech łyżkach oleju do lekkiego zarumienienia. Do zarumienionego schabu dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy około 20 minut kilkakrotnie mieszając. Do podsmażonego mięsa z kiełbasą dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę, mieszamy wszystkie składniki i smażymy także około 15-20 minut. W między czasie myjemy i kroimy w plasterki pieczarki. Pokrojone pieczarki dodajemy do garnka w którym smażą się kostki schabu, kawałki kiełbasy z cebulą. Dodajemy również pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę (korzeń), całość mieszamy i smażymy pod przykryciem 15 minut. Gdy marchew będzie taka al dente, dodajemy pokrojone w większą kostkę papryki i cukinię, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, natkę pietruszki i czosnek oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Gotowe leczo podajemy z pieczywem.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz