Sernik zebra jest o smaku waniliowo czekoladowym, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej, posypany wiórkami kokosowymi.
Składniki:
ser do sernika z wiaderka 2 kg
jajka kurze 12 szt.
cukier 12 łyżek (szklanka 250 ml)
ekstrakt waniliowy 4 łyżeczki
masło 40 dag (2 kostki po 200 g)
budyń waniliowy 40 g
budyń czekoladowy 40 g
wiórki kokosowe do posypania
czekolada mleczna 200 g
herbatniki 250 g
forma standardowa od piekarnika
Polewa czekoladowa:
śmietana 36% - 200 ml
czekolada gorzka 200 g
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, cały czas miksujemy. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy budyń waniliowy a do drugiej czekoladowy, każdy z osobna miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej, połowę do jasnej i połowę do ciemnej masy. Delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, na przemian, raz białą a raz czekoladową. Po wyłożeniu masy robimy lekkie zaciągnięcia wykałaczką po masie serowej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.
Polewa czekoladowa:
Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewą polewamy ostudzony sernik.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz