środa, 16 września 2020

Kaszanka biała.

 


Biała kaszanka zrobiona z trzech rodzajów kasz oraz dodaniem do niej mięsa wieprzowego, skóry z boczku oraz wieprzowego serca. Kaszanka jest idealna do pieczenia na grillu, jak i smażenia na patelni.


Składniki:

kasza gryczana biała 20 dag (1 szklanka)

kasza jęczmienna drobna 40 dag (2 szklanki)

kasza jęczmienna pęczak 40 dag (2 szklanki)

ścinki od schabu 60 dag

serce wieprzowe 1 szt.

skóra od boczku 10 dag

wywar z gotowania 10 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)

osłonki wieprzowe 28/30 mm  3 metry


Przyprawy:

sól - do smaku

ziele angielskie 10 szt.

liść laurowy 5 szt.

pieprz ziołowy 1 łyżka

pieprz czarny pół łyżki

majeranek 2 łyżki

Wykonanie:

Wymyte mięsa zalewamy w garnku wodą do ich pokrycia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy 60 minut do miękkości mięsa i skór. Po ugotowaniu wyjmujemy do miski ugotowane mięsa i studzimy. Z garnka odmierzamy 10 szklanek wywaru. Mięsa po ostudzeniu mielimy, skóry przez sitko 4 mm a mięsa przez 12 mm. Wlewamy do garnka wywar,zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy zmielone mięsa oraz odmierzone ilości kasz (kasze opłukane). Gotujemy, podczas gotowania dodajemy przyprawy do smaku i próbujemy smak. Gdy kasze będą robić się gęste to kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze ładnie dojdą, mieszamy wszystko i studzimy. Ostudzonym farszem nadziewamy osłonki wieprzowe i odkręcamy kiełbaski lub robimy wianki. Kaszanki parzymy w 70 - 75 stopniach Celsjusza przez 30 minut. 




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz