Biała kaszanka zrobiona z trzech rodzajów kasz oraz dodaniem do niej mięsa wieprzowego, skóry z boczku oraz wieprzowego serca. Kaszanka jest idealna do pieczenia na grillu, jak i smażenia na patelni.
Składniki:
kasza gryczana biała 20 dag (1 szklanka)
kasza jęczmienna drobna 40 dag (2 szklanki)
kasza jęczmienna pęczak 40 dag (2 szklanki)
ścinki od schabu 60 dag
serce wieprzowe 1 szt.
skóra od boczku 10 dag
wywar z gotowania 10 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)
osłonki wieprzowe 28/30 mm 3 metry
Przyprawy:
sól - do smaku
ziele angielskie 10 szt.
liść laurowy 5 szt.
pieprz ziołowy 1 łyżka
pieprz czarny pół łyżki
majeranek 2 łyżki
Wykonanie:
Wymyte mięsa zalewamy w garnku wodą do ich pokrycia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy 60 minut do miękkości mięsa i skór. Po ugotowaniu wyjmujemy do miski ugotowane mięsa i studzimy. Z garnka odmierzamy 10 szklanek wywaru. Mięsa po ostudzeniu mielimy, skóry przez sitko 4 mm a mięsa przez 12 mm. Wlewamy do garnka wywar,zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy zmielone mięsa oraz odmierzone ilości kasz (kasze opłukane). Gotujemy, podczas gotowania dodajemy przyprawy do smaku i próbujemy smak. Gdy kasze będą robić się gęste to kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze ładnie dojdą, mieszamy wszystko i studzimy. Ostudzonym farszem nadziewamy osłonki wieprzowe i odkręcamy kiełbaski lub robimy wianki. Kaszanki parzymy w 70 - 75 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz