czwartek, 3 września 2020

Zielona szarlotka w galaretkach.

 


Kolorowy, bardzo smaczny deser z bitej śmietany, jabłek i galaretek owocowych.


Składniki:

biszkopty (kocie języczki)

jabłka 2 szt.

śmietana 30% 200 ml

żelatyna spożywcza 25 gram

cytryna 1 szt.

galaretka wiśniowa 1 opakowanie

galaretka agrestowa 2 opakowania

pojemniki po lodach 2 szt.


Przepis na masę jabłkową:

2 duże jabłka

sok z cytryny

galaretki agrestowe 2 opakowania

2 szklanki gorącej wody (400 ml)

Wykonanie:

W jednym pojemniku umieszczamy wcześniej przygotowaną galaretkę wiśniową. Pudełko z galaretką wstawiamy do lodówki. Obieramy jabłka, ścieramy na dużych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Rozpuszczamy 20 gram żelatyny w 100 ml wrzącej wody. Ubijamy zimną śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę,delikatnie mieszamy. Bitą śmietaną z żelatyną zalewamy zastygniętą wiśniową galaretkę oraz drugą połowę śmietany wlewamy do drugiego, pustego pojemnika. Pojemniki wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy galaretki agrestowe w 400 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Ostudzone agrestowe galaretki wlewamy do miski ze startymi jabłkami, mieszamy. Masę jabłkową wlewamy do obu pojemników, równomiernie ją rozprowadzamy. Wierzch pojemników pokrywamy biszkoptami. Tak przygotowane pojemniki zakrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy galaretki stężeją, wyjmujemy je z pojemników, kroimy i delektujemy się.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz