Kolorowy, bardzo smaczny deser z bitej śmietany, jabłek i galaretek owocowych.
Składniki:
biszkopty (kocie języczki)
jabłka 2 szt.
śmietana 30% 200 ml
żelatyna spożywcza 25 gram
cytryna 1 szt.
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 2 opakowania
pojemniki po lodach 2 szt.
Przepis na masę jabłkową:
2 duże jabłka
sok z cytryny
galaretki agrestowe 2 opakowania
2 szklanki gorącej wody (400 ml)
Wykonanie:
W jednym pojemniku umieszczamy wcześniej przygotowaną galaretkę wiśniową. Pudełko z galaretką wstawiamy do lodówki. Obieramy jabłka, ścieramy na dużych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Rozpuszczamy 20 gram żelatyny w 100 ml wrzącej wody. Ubijamy zimną śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę,delikatnie mieszamy. Bitą śmietaną z żelatyną zalewamy zastygniętą wiśniową galaretkę oraz drugą połowę śmietany wlewamy do drugiego, pustego pojemnika. Pojemniki wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy galaretki agrestowe w 400 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Ostudzone agrestowe galaretki wlewamy do miski ze startymi jabłkami, mieszamy. Masę jabłkową wlewamy do obu pojemników, równomiernie ją rozprowadzamy. Wierzch pojemników pokrywamy biszkoptami. Tak przygotowane pojemniki zakrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy galaretki stężeją, wyjmujemy je z pojemników, kroimy i delektujemy się.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz