Sernik pajęczynka jest o smaku waniliowo czekoladowym, upieczony na spodzie z herbatników.
Składniki:
ser do sernika z wiaderka 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier 6 łyżek (pół szklanki 125 ml)
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
masło 20 dag (1 kostka)
budyń waniliowy 40 g
budyń czekoladowy 40 g
herbatniki 150 g
forma o wymiarach 30/25/6 cm
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, cały czas miksujemy. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy budyń waniliowy a do drugiej czekoladowy, każdy z osobna miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej, połowę do jasnej i połowę do ciemnej masy. Delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, na przemian, raz białą a raz czekoladową. Po wyłożeniu masy robimy lekkie zaciągnięcia wykałaczką po masie serowej robiąc taką pajęczynkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ostudzony kroimy na porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz