Upieczone ciasto Oreo w specjalnej formie, rozcięte na dwa plastry i przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.
Składniki na ciasto:
mąka pszenna (Typ-450) - 187 g
proszek do pieczenia pół łyzeczki
kakao 3 łyżki
jajka kurze 4 szt.
cukier trzcinowy 75 g
sól szczypta
olej roślinny 75 ml
mleko 50 ml
forma o szerokości 20 cm i wysokości 3,5 cm
Krem:
serek mascarpone 250 g
śmietanka 36% 250 ml
cukier puder 2 łyżki
Wykonanie:
W większej misce miksujemy jajka z cukrem i szczyptą soli. Podczas miksowania dodajemy olej roślinny i wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste to wlewamy troszkę mleka i całość miksujemy. Gotowym ciastem napełniamy formę i pieczemy w temperaturze 140 stopni Celsjusza 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy 15 minut. Ścinamy ostrym nożem czub ciasta, równo z brzegami formy. Placek ciasta rozcinamy na dwa plastry które przełożymy kremem. Krem robimy ze śmietany 36 % i serka mascarpone. Śmietanę 250 ml ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru, gdy śmietana będzie ubita dodajemy stopniowo serek mascarpone (250 g), miksujemy na wolniejszych obrotach. Przełożone kremem plastry ciasta wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy i zajadamy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz