piątek, 25 grudnia 2020

Śledzie z beczki w oleju i occie.

 


Śledzie według domowego, starego przepisu, takie najzwyklejsze, prosto z beczki, solone, wymoczone, oczyszczone z wnętrzności i obrane ze skóry, z cebulą, zalane olejem a później zalewą octową.


Składniki:

8 śledzi ze skórą (bez głów)

cebula 2 szt.

pół szklanki oleju rzepakowego


Zalewa octowa: 

pół szklanki octu 10%

2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

sól do smaku

liście laurowe

Ziele angielskie

pieprz w ziarenkach


Wykonanie:

Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia wkładamy do miski i zalewamy olejem oraz wsypujemy połowę pokrojonej w pół plastry cebule i mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny a w między czasie zagotowujemy wodę na zalewę z drugą połową pokrojonej cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do pojemnika, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli, liśćmi laurowymi,zielem angielskim i pieprzem, zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Pojemnik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz