piątek, 25 grudnia 2020

Tyrolska mielonka czosnkowa.

 


Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.


Surowiec (3,5 kg):

łopatka 1,1 kg

karczek 2 kg

boczek 20 dag

skóra z golonki (gotowana) 20 dag

wywar z gotowania skóry 200 ml


Przyprawy:

peklosól 16 g/kg

pieprz biały 3 g/kg

aromat do mielonki tyrolskiej 2g/kg

skrobia ziemniaczana 20 g/kg

czosnek 1 główka


Dodatkowo:

osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm


Wykonanie: 

Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso mielimy przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75 stopniach Celsjusza 70 minut. Po parzeniu studzimy 10-15 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz