Wilgotne, bardzo smaczne czekoladowe ciasto o smaku piernika, upieczone z konfiturą śliwkową z czekoladą. Całe ciasto polane jest polewą czekoladową. Jest idealne do popołudniowej kawy.
Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
przyprawa do piernika 15 g
konfitura ze śliwek 15 dag
olej 125 ml
jajka kurze 3 szt.
kakao 1 kopiasta łyżka
soda 1 płaska łyżeczka
sól 2 szczypty
gorzka czekolada 70% 100 g
masło 40 g
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, sól,sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszane suche składniki dodajemy do masy jajecznej i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy konfiturę śliwkową, mleko i olej. Miksujemy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem dużej formy keksowej i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 60 minut, do suchego patyczka. Upieczony i ostudzony piernik polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz