sobota, 6 lutego 2021

Czekoladowe ciasto z konfiturą ze śliwek i czekolady.

 


Wilgotne, bardzo smaczne czekoladowe ciasto o smaku piernika, upieczone z konfiturą śliwkową z czekoladą. Całe ciasto polane jest polewą czekoladową. Jest idealne do popołudniowej kawy.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki 

mleko 1 szklanka

cukier trzcinowy 3/4 szklanki

przyprawa do piernika 15 g

konfitura ze śliwek 15 dag

olej 125 ml

jajka kurze 3 szt.

kakao 1 kopiasta łyżka

soda 1 płaska łyżeczka

sól 2 szczypty

gorzka czekolada 70% 100 g

masło 40 g

wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, sól,sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszane suche składniki dodajemy do masy jajecznej i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy konfiturę śliwkową, mleko i olej. Miksujemy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem dużej formy keksowej i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 60 minut, do suchego patyczka. Upieczony i ostudzony piernik polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wykonanie polewy czekoladowej:



W małym rondelku zagotowujemy masło, wyłączamy grzanie i dodajemy do masła rozkruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz