Pyszny rosół z perliczki ugotowany z warzywami podany z domowej roboty makaronem, udekorowany natką pietruszki.
Składniki:
perliczka 1,5 kg
marchew 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
por 15 cm
seler połowa
lubczyk łodyżki i nać
nać pietruszki
cebula połowa opalona
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 10-12 szt.
pieprz w ziarnach czarny i kolorowy 20 ziarenek
sól do smaku
pieprz ziołowy
woda 2 litry
Makaron domowy:
mąka 3 szklanki
jajka 3 szt.
sól szczypta
woda ciepła 2-4 łyżki
olej 1 łyżka
Wykonanie makaronu:
Mąkę wysypujemy na stolnicę w kształcie stożka. Na środku robimy dołek do którego wbijamy jajka, dodajemy wodę, olej i sól. Wyrabiamy ciasto żeby było gładkie i odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy go na godzinę do lodówki żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części rozwałkowujemy placki o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane placki kroimy na 5-6 centymetrowe paski, dzielimy każdy na połowę i układamy jeden na drugim. Tak ułożone kawałki placków kroimy na cienkie paski. Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni. Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do jego wypłynięcia, dwie minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Wykonanie rosołu:
Wymytą, oczyszczoną perliczkę kroimy na 4-5 części i wkładamy do większego garnka. Włoszczyznę w skład której wchodzi marchew, korzeń pietruszki, seler i kawałek pora myjemy i również wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu 3-4 godziny. Rosołu nie zagotowujemy, ma sobie tak pyrkać. Podczas gotowania dodajemy opaloną cebulę, liście laurowe, pieprze i ziele angielskie. Rosół doprawiamy do smaku w końcowej fazie gotowania. W między czasie gdy gotuje się rosół z mąki i jajek robimy makaron. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym, domowym makaronem, możemy z wierzchu posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz