sobota, 20 marca 2021

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem ,cebulą i pieczarkami.

 


Pieczona babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem, cebulą i pieczarkami. Upieczona babka jest bardzo smaczna podana na gorąco z jogurtem lub kwaśną śmietaną oraz na drugi dzień, podsmażona na tłuszczu, podana z kwaśną , gęstą śmietaną.


Składniki:

ziemniaki 4 kg

jajka kurze 6 szt.

mąka pszenna 6 łyżek

kasza manna 5 łyżek

boczek wędzony 25 dag

kiełbasa podwawelska 2 szt.

cebula 2 szt.

pieczarki małe 20 dag

jogurt grecki


Przyprawy:

sól morska 2 łyżki 

majeranek 4 łyżki

pieprz ziołowy 3 łyżeczki

pieprz czarny 1 łyżeczka


Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki i jedną cebulę trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe suche przyprawy. W między czasie kroimy w kostkę boczek, kiełbasę i 1 cebulę. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy formy do pieczenia papierem do pieczenia, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem,babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią. 


Próba nowo zakupionej maszyny do tarcia warzyw. 4 kg ziemniaków trze przez 3 minuty. Zakup udany.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz