Pieczona babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem, cebulą i pieczarkami. Upieczona babka jest bardzo smaczna podana na gorąco z jogurtem lub kwaśną śmietaną oraz na drugi dzień, podsmażona na tłuszczu, podana z kwaśną , gęstą śmietaną.
Składniki:
ziemniaki 4 kg
jajka kurze 6 szt.
mąka pszenna 6 łyżek
kasza manna 5 łyżek
boczek wędzony 25 dag
kiełbasa podwawelska 2 szt.
cebula 2 szt.
pieczarki małe 20 dag
jogurt grecki
Przyprawy:
sól morska 2 łyżki
majeranek 4 łyżki
pieprz ziołowy 3 łyżeczki
pieprz czarny 1 łyżeczka
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki i jedną cebulę trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe suche przyprawy. W między czasie kroimy w kostkę boczek, kiełbasę i 1 cebulę. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy formy do pieczenia papierem do pieczenia, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem,babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią.
Próba nowo zakupionej maszyny do tarcia warzyw. 4 kg ziemniaków trze przez 3 minuty. Zakup udany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz