Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, czosnkowa, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.
Surowiec (4,3 kg):
szynka wieprzowa 3,2 kg
boczek wieprzowy 0,9 kg
skórki gotowane 20 dag
wywar z gotowania skóry 200 ml
Przyprawy:
peklosól 18 g/kg
pieprz kolorowy 3 g/kg
aromat do tyrolskiej 1 g/kg
skrobia ziemniaczana 20 g/kg
czosnek 1 główka
Dodatkowo:
słoiczki proste 350 ml 16 szt.
Wykonanie:
Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso mielimy przez sitko 10 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki, wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy słoiczki. Słoiczki z mielonką parzymy w 100 stopniach Celsjusza 40 minut. Po parzeniu studzimy. Słoiczki z mielonką po 24 godzinach ponownie pasteryzujemy w tej samej temperaturze 25 minut. Słoiczki z mielonką przechowujemy w lodówce.
Pasteryzacja mięsa w słoiczkach.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
Słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
Słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz