czwartek, 4 marca 2021

Mielonka tyrolska w słoiczku.

 


Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, czosnkowa, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.


Surowiec (4,3 kg):

szynka wieprzowa 3,2 kg

boczek wieprzowy 0,9 kg 

skórki gotowane 20 dag 

wywar z gotowania skóry 200 ml


Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

pieprz kolorowy  3 g/kg

aromat do tyrolskiej 1 g/kg

skrobia ziemniaczana 20 g/kg

czosnek 1 główka


Dodatkowo:

słoiczki proste 350 ml 16 szt.


Wykonanie: 

Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso mielimy przez sitko 10 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki, wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy słoiczki. Słoiczki z mielonką parzymy w 100 stopniach Celsjusza 40 minut. Po parzeniu studzimy. Słoiczki z mielonką po 24 godzinach ponownie pasteryzujemy w tej samej temperaturze 25 minut. Słoiczki z mielonką przechowujemy w lodówce. 







Smacznego !!!


Pasteryzacja mięsa w słoiczkach.

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut

Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut

Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut

Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut

Słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut

Słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz