Pyszne, zdrowe, bogate w witaminy powidła z kiwi.
Składniki:
owoce kiwi 1 kg
cukier trzcinowy 50 dag
sok z połowy cytryny
żelfix Dr.Oetker 40 g
Wykonanie:
Przygotowujemy słoiczki, myjemy, wyparzamy. Do garnczka emaliowanego wsypujemy obrane i pokrojone w kostkę kiwi. Dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy doprowadzając do zagotowania. Do gotujących się kiwi dodajemy cukier i gotujemy 5 minut cały czas mieszając. Po 5 minutowym gotowaniu mieszamy do momentu aż zniknie piana która wytworzyła się podczas gotowania. Gorącą masę wlewamy do słoiczków, do pełna. Słoiczki zakręcamy i przewracamy do góry dnem na 5 minut. Po 5 minutach odwracamy słoiczki i studzimy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz