czwartek, 15 kwietnia 2021

Powidła z kiwi.

 


Pyszne, zdrowe, bogate w witaminy powidła z kiwi.


Składniki:

owoce kiwi 1 kg

cukier trzcinowy 50 dag

sok z połowy cytryny

żelfix Dr.Oetker 40 g


Wykonanie:

Przygotowujemy słoiczki, myjemy, wyparzamy. Do garnczka emaliowanego wsypujemy obrane i pokrojone w kostkę kiwi. Dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy doprowadzając do zagotowania. Do gotujących się kiwi dodajemy cukier i gotujemy 5 minut cały czas mieszając. Po 5 minutowym gotowaniu mieszamy do momentu aż zniknie piana która wytworzyła się podczas gotowania. Gorącą masę wlewamy do słoiczków, do pełna. Słoiczki zakręcamy i przewracamy do góry dnem na 5 minut. Po 5 minutach odwracamy słoiczki i studzimy.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz