Składniki:
plastry schabu 4 szt. (grubsze, najlepsze od strony karczku)
majonez 4 łyżki
pomidor 4 plasterki
ogórki marynowane 1 szt
ser żółty 50 g
Marynata:
zalewa z marynowanych ogórków 100 ml
sól 5 g
słodka papryka 5 g
pieprz czarny 5 g
czosnek granulowany 5 g
musztarda 50 g (około 3 łyżeczki)
torebka strunowa
Wykonanie:
Plastry mięsa nacinamy ukosem w kratkę z obu stron, umieszczamy w torebce strunowej. Do torebki dodajemy 100 ml zalewy z ogórków, sól, paprykę, pieprz i musztardę. Zamykamy torebkę i mieszamy wszystkie składniki tak żeby wszystkie plastry mięsa były obtaczane w marynacie. Tak przygotowane w marynacie mięso odstawiamy na godzinę. Po godzinie układamy plastry mięsa w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster nakładamy łyżkę majonezu, rozsmarowujemy go. Układamy po plasterku pomidora na każdy kawałek mięsa, na to trzemy ogórka marynowanego i układamy starty ser żółty. Tak przygotowane kawałki mięsa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 35-40 minut. Upieczone kawałki schabu podajemy z usmażonymi lub upieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz