poniedziałek, 3 maja 2021

Pieczone steki wieprzowe.

 


Mogą być pieczone na grillu lub w piekarniku. Pyszne plastry schabu z musztardowej marynaty pieczone posmarowane majonezem z plastrem pomidora posypanego startym marynowanym ogórkiem i żółtym serem.


Składniki:

plastry schabu 4 szt. (grubsze, najlepsze od strony karczku)

majonez 4 łyżki

pomidor 4 plasterki

ogórki marynowane 1 szt

ser żółty 50 g


Marynata:

zalewa z marynowanych ogórków 100 ml

sól 5 g

słodka papryka 5 g

pieprz czarny 5 g

czosnek granulowany 5 g

musztarda 50 g (około 3 łyżeczki)

torebka strunowa



Wykonanie:

Plastry mięsa nacinamy ukosem w kratkę z obu stron, umieszczamy w torebce strunowej. Do torebki dodajemy 100 ml zalewy z ogórków, sól, paprykę, pieprz i musztardę. Zamykamy torebkę i mieszamy wszystkie składniki tak żeby wszystkie plastry mięsa były obtaczane w marynacie. Tak przygotowane w marynacie mięso odstawiamy na godzinę. Po godzinie układamy plastry mięsa w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster nakładamy łyżkę majonezu, rozsmarowujemy go. Układamy po plasterku pomidora na każdy kawałek mięsa, na to trzemy ogórka marynowanego i układamy starty ser żółty. Tak przygotowane kawałki mięsa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 35-40 minut. Upieczone kawałki schabu podajemy z usmażonymi lub upieczonymi ziemniakami. 


















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz