wtorek, 27 lipca 2021

Śniadaniowe bułki pszenne.

 


Bardzo prosty przepis na wykonanie śniadaniowych, smacznych, pszennych bułek.


Przepis na 6 bułek.


Składniki:

mąka pszenna Typ 720 50 dag

świeże drożdże 25 gram

ciepła woda/mleko  300 ml

płaska łyżeczka soli

8 łyżek oleju


Wykonanie:

Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, sól i rozrobione w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posypujemy mąką bułki i nadcinamy je tępą stroną noża. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 25-30 minut. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz