poniedziałek, 5 lipca 2021

Śremskie korniszony w zalewie octowej.

 


Śremskie korniszony w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony, od ponad 30 lat robię według tego przepisu.


Składniki:

Śremskie korniszony 6 kg

liście laurowe 2 szt na słoik

ziele angielskie 6 ziaren na słoik

pieprz czarny 2 ziarna na słoik

gorczyca biała pół łyżeczki na słoik

plasterki marchewki 1 -2 na słoik

czosnek ząbek na słoik

baldach kopru na słoik


Sposób przygotowania : 


Zalewa:

Składniki zalewy 6,5 l:

ocet spirytusowy 10% 1,5 l

woda 5 l

cukier 10 łyżek

sól niejodowana 7,1/2 łyżki soli

Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.


Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po 1-2 plastry marchwi, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum).






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz