Bardzo smaczne bułki, idealne na poranne śniadanie.
Składniki na 9 bułek (każda po 12 dag):
mąka pszenna (typ 650) 70 dag
mleko 400 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
olej 7 łyżek
jajko 1 szt. do posmarowania bułek
siemię lniane do posypania
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki, górę bułek zraszamy wodą i obtaczamy w siemieniu lnianym. Bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz