czwartek, 20 stycznia 2022

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone.

 


Kiełbaski zrobione są z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem boczku, parzone.


Surowiec:

 mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg

mięso z udźca indyka  1,1 kg 

boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg


Przyprawy i materiały pomocnicze:

 peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu

sól morska 18 g/kg do boczku

czosnek granulowany 7 g/kg 

pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg

pieprz ziołowy 2 g/kg 

kolender  tłuczony w moździerzu 2 g/kg

woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami

sos sojowy 8 łyżek

osłonka taka jak do parówek


Peklowanie:

Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. 


Rozdrabnianie:

mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm 

mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm 

boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. 


Nadziewanie:

Farszem napełniamy osłonki tworząc kiełbaski o długości 20 cm.


Parzenie:

Kiełbaski parzymy w temperaturze 75 stopni 15 minut. Po parzeniu studzimy .











Smacznego!!!

1 komentarz: