Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Po prostu, jest pyszny. Polecam.
Surowiec:
1,5 kg. Boczek surowy bez skóry i kości
czosnek 1,5 główki
liście laurowe (14sztuk po 2 do słoika)
ziele angielskie (14ziaren po 2 do słoika)
majeranek garść
sól na kilogram boczku 1 łyżka płaska
Wykonanie:
Wymyty boczek kroimy na kawałki dopasowane do słoika nie większe niż 5 x 5 cm, solimy, dajemy majeranek oraz dodajemy wcześniej obrany pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko dobrze mieszamy dobrze wcierając w boczek przyprawy i czosnek. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, po tym czasie napełniamy wedle uznania w słoiki i pasteryzujemy od momentu wrzenia wody 1 godzinę. Po ostygnięciu słoiki wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz