wtorek, 31 maja 2022

Pasztet z wieprzowiny.

 


Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)

Składniki na 2,5 kg:

łopatka wieprzowa - 1 kg.

boczek wieprzowy - 50 dag.

ścinki ze schabu - 30 dag.

skórki wieprzowe - 40 dag.

wątroba wieprzowa - 30 dag.

bułka tarta 4 łyżki

jajka 2 szt. (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania)

marchew

cebula

2 łyżki duże suszonej włoszczyzny,

1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

1 łyżeczka curry,

sól,

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

dobra garść majeranku przetartego.

Wykonanie:

Mięsa i skórki gotujemy do miękkości, wątrobę parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze, studzimy i mielimy dwa lub trzy razy przez sitko 2,5mm, później dodajemy :

2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania), 

4 łyżki tartej bułki,

2 łyżki duże suszonej włoszczyzny

1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

1 łyżeczka suszu bazylii,

1 łyżeczka curry,

sól,

3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

1 łyżeczka tymianku,

dobra garść majeranku przetartego.

Zmielone mięso ze wszystkimi dodatkami i przyprawami dobrze wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Na wierzch pasztetu układamy cienkie paski słoniny i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy i ostudzony wyjmujemy z formy.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz