Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)
Składniki na 2,5 kg:
łopatka wieprzowa - 1 kg.
boczek wieprzowy - 50 dag.
ścinki ze schabu - 30 dag.
skórki wieprzowe - 40 dag.
wątroba wieprzowa - 30 dag.
bułka tarta 4 łyżki
jajka 2 szt. (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania)
marchew
cebula
2 łyżki duże suszonej włoszczyzny,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka curry,
sól,
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
dobra garść majeranku przetartego.
Wykonanie:
Mięsa i skórki gotujemy do miękkości, wątrobę parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze, studzimy i mielimy dwa lub trzy razy przez sitko 2,5mm, później dodajemy :
2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania),
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżki duże suszonej włoszczyzny
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszu bazylii,
1 łyżeczka curry,
sól,
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka tymianku,
dobra garść majeranku przetartego.
Zmielone mięso ze wszystkimi dodatkami i przyprawami dobrze wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Na wierzch pasztetu układamy cienkie paski słoniny i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy i ostudzony wyjmujemy z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz