poniedziałek, 13 czerwca 2022

Sernik na zimno z pigwowcem i aronią.

 


Smaczny sernik na zimno zrobiony z konfiturą z pigwowca japońskiego i aronii, idealny do popołudniowej kawy.

Składniki:

serek mascarpone 250 g

galaretka pomarańczowa 3 szt.

galaretka agrestowa 1 szt.

galaretka cytrynowa 1 szt.

powidła z pigwowca japońskiego 40 dag

herbatniki (spód)

Dodatkowo potrzebujemy:

foremka 23 x 4 x 6 cm

Wykonanie:

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w gorącej wodzie, rozpuszczoną wlewamy do prostokątnego pojemnika, studzimy. Ostudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki. Gotową galaretkę przekładamy na duży talerz i kroimy ją w kostkę 1 cm /1 cm. Rozpuszczamy pozostałe pomarańczowe 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody, studzimy i ostudzone wlewamy do wcześniej przygotowanej formy. Formę wstawiamy do lodówki żeby galaretka dobrze zgęstniała. W między czasie rozpuszczamy agrestową galaretkę w 250 ml wrzącej wody, ostudzoną galaretkę wlewamy do serka mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się galaretki z serkiem. Do masy serowej dodajemy pokrojoną galaretkę pomarańczową w kostkę, mieszamy delikatnie i wlewamy masę serową na stężałą galaretkę pomarańczową. Formę wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy cytrynową galaretkę i rozpuszczoną łączymy z powidłami z pigwowca i aronii miksując na wolnych obrotach. Gotową masę z powideł wlewamy na zastygniętą masę serową i układamy warstwę z herbatników, będzie to spód deseru. Tak przygotowaną formę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilkugodzinnym studzeniu wykładamy całość na prostokątny półmisek, delikatnie zdejmujemy folię, kroimy w grubsze plastry i rozkoszujemy się smakiem.








Smacznego !!!

1 komentarz: