Smaczna galareta zrobiona z pałek od kurczaka.
Składniki:
pałki z kurczaka 2 kg
woda 3 litry
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 8-10 szt.
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
żelatyna spożywcza 50 g
pojemniczki do galarety
Wykonanie:
Wyczyszczone i wymyte pałki z kurczaka gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Po ściągnięciu szumowiny podczas gotowania dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane pałki studzimy, ostudzone obieramy z mięsa. Mięso lekko rozdrabniamy i układamy do pojemników. Wywar ponownie zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy. Po zagotowaniu wywaru zakańczamy gotowanie. Po dokładnym wymieszaniu żelatyny w wywarze zalewamy mięsa w pojemnikach wywarem. Pojemniki studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz