poniedziałek, 11 lipca 2022

Galaretka z pałek kurczaka.

 


Smaczna galareta zrobiona z pałek od kurczaka.

Składniki:

pałki z kurczaka 2 kg

woda 3 litry

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 8-10 szt.

domowa pasta rosołowa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

żelatyna spożywcza 50 g

pojemniczki do galarety

Wykonanie:

Wyczyszczone i wymyte pałki z kurczaka gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Po ściągnięciu szumowiny podczas gotowania dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane pałki studzimy, ostudzone obieramy z mięsa. Mięso lekko rozdrabniamy i układamy do pojemników. Wywar ponownie zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy. Po zagotowaniu wywaru zakańczamy gotowanie. Po dokładnym wymieszaniu żelatyny w wywarze zalewamy mięsa w pojemnikach wywarem. Pojemniki studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz