czwartek, 14 lipca 2022

Głowizna wieprzowa w słoiku według Czarka

 


Robiłem salceson z głowizny w osłonce poliamidowej, ale można również tym samym farszem napełnić słoiki i zrobić głowiznę w słoikach. Jest również bardzo smaczna, i możemy przechować ją nieco dłużej niż salceson. Polecam :)

Surowiec:

1 głowa wieprzowa (około 5 kg.)

0,5 kg ścinki od schabu

4 szklanki wywaru z gotowania mięs

Całkowita waga farszu po oddzieleniu mięs od kości wynosi - 3 kg.

Solanka: 

peklosól 80 gram na 1 litr przegotowanej, zimnej wody.

Przyprawy:

liść laurowy 3 listki

ziele angielskie 6 ziaren

majeranek 1-2 łyżki

sól himalajska do smaku

pieprz do smaku

kminek łyżeczka

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Wymyty, dobrze opłukany łeb trybujemy z mięsa które będziemy peklować 24 godziny w solance. Obrobioną resztę łba gotujemy 1 godzinę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, po ostudzeniu obieramy z mięska które pozostało na kościach. Cedzimy wywar przez gazę. Po 24 godzinnym peklowaniu, płuczemy mięska pod bieżącą wodą z solanki i wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości mięs, około 1 godziny. Mięso wcześniej rozdrobnione przechowujemy przez ten czas w lodówce. Po ugotowaniu peklowanych mięs, kroimy na większe kawałki a skórki jak najdrobniej rozdrabniamy ręcznie, dodajemy wcześniej rozdrobione mięsa i dodajemy przyprawy oraz 4 szklanki wywaru. Dobrze wyrabiamy farsz. Po wyrobieniu i doprawieniu do smaku farsz wkładamy do słoików 0,5 litra, dobrze zakręcamy dekielki i przystępujemy do pasteryzacji. 

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut

Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut

Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut

Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut

słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut

słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

słoik 235 ml   28 + 18 + 13 minut 

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz