piątek, 29 lipca 2022

Konserwa wieprzowa z łopatki w słoiku.

 


Konserwa wieprzowa z łopatki w słoiczkach, po prostu kiełbasa wieprzowa z łopatki wersja słoikowa :) BARDZO SMACZNA :)

Surowiec:

łopatka wieprzowa 2,3 kg

woda zimna 100 ml

peklosól 15g/kg

pieprz biały 1 łyżeczka

czosnek granulowany 1 łyżeczka

Wykonanie:

Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosoli. Po okresie 48 godzin połowę mięso przepuszczamy przez sitko 8 mm. Dodajemy czosnek i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę. Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrobiony farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. 

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut

Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut

Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut

Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut

słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz