Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony, od ponad 30 lat robię według tego przepisu.
Składniki:
Śremskie korniszony 5 kg
liście laurowe 2 szt. na słoik
ziele angielskie 6 ziaren na słoik
pieprz czarny 2 ziarna na słoik
gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
plasterki marchewki 1 -2 na słoik
czosnek ząbek na słoik
baldach kopru na słoik
Składniki zalewy 5 l:
ocet spirytusowy 10% 750 ml
woda 5 l
cukier 10 łyżek
sól niejodowana 7,5 łyżek
Sposób przygotowania zalewy :
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po 1-2 plastry marchwi, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz