piątek, 5 sierpnia 2022

Papryki nadziewane mięsem i jajkiem.

 


Papryki faszerowane mielonym mięsem i ugotowanym jajkiem na twardo. Możemy podać na gorąco oraz jako zimną przystawkę.

Surowiec:

1 papryka czerwona

1 papryka pomarańczowa

1 papryka żółta

1 papryka zielona

4 jajka ugotowane na twardo

mięso wieprzowe mielone 70 dkg.

Przyprawy:

sól

pieprz ziołowy

 pieprz kolorowy

curry

papryka słodka

majeranek

czosnek niedźwiedzi 

mielony czosnek 

ziele angielskie 

liść laurowy

Wykonanie:

Papryki myjemy. Ucinamy górę i spód z papryk, czyścimy z nasion. Odcięte dna i góry kroimy w kostkę. Ugotowane jajka na twardo po ostudzeniu obieramy ze skorupki i oblepiamy wcześniej przygotowanym, przyprawionym mięsem mielonym. Dno papryk robimy z pojedynczej warstwy kolorowych kostek papryki i wciskamy zrobione kule mięsne z jajkiem w środku. Ładnie wciskamy żeby mięso wgniotło się w kostki z papryk z których zrobiliśmy dno, ładnie formujemy, posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Tak zrobione papryki układamy na papierze do pieczenia i delikatnie wsuwamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy rękaw, robimy kilka dziurek u góry igłą kładziemy na blachę i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu podajemy na gorąco.









Smacznego!!!

1 komentarz: