Papryki faszerowane mielonym mięsem i ugotowanym jajkiem na twardo. Możemy podać na gorąco oraz jako zimną przystawkę.
Surowiec:
1 papryka czerwona
1 papryka pomarańczowa
1 papryka żółta
1 papryka zielona
4 jajka ugotowane na twardo
mięso wieprzowe mielone 70 dkg.
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
curry
papryka słodka
majeranek
czosnek niedźwiedzi
mielony czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
Wykonanie:
Papryki myjemy. Ucinamy górę i spód z papryk, czyścimy z nasion. Odcięte dna i góry kroimy w kostkę. Ugotowane jajka na twardo po ostudzeniu obieramy ze skorupki i oblepiamy wcześniej przygotowanym, przyprawionym mięsem mielonym. Dno papryk robimy z pojedynczej warstwy kolorowych kostek papryki i wciskamy zrobione kule mięsne z jajkiem w środku. Ładnie wciskamy żeby mięso wgniotło się w kostki z papryk z których zrobiliśmy dno, ładnie formujemy, posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Tak zrobione papryki układamy na papierze do pieczenia i delikatnie wsuwamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy rękaw, robimy kilka dziurek u góry igłą kładziemy na blachę i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu podajemy na gorąco.
Pychota, musze zrobić takie papryczki.
OdpowiedzUsuń