środa, 14 września 2022

Kiszone pomidory po ukraińsku.

 


Kiszone pomidory są bardzo popularne na Ukrainie. Do kiszenia powinniśmy wybrać twarde i zdrowe pomidory, najlepiej nadają się pomidory lima.

Składniki:

2 kg małych twardych pomidorów lima

duża główka czosnku

chrzan 

koper

łyżka gorczycy

Zalewa na 3 litrowy słoik: 

3 płaskie łyżki soli do przetworów (około 1,5 litra wody)

Wykonanie:

Do 3 litrowego słoja włożyć umyte pomidory, dodać chrzan, czosnek ( nie obierany, pokrojona w plastry główka ), koper i gorczycę. Zagotować 1,5 litra wody z solą i trochę przestudzić. Zalać nią pomidory. Słój przykryć gazą i odstawić na kilka dni codziennie doglądając czy zakończył się proces kiszenia. Po zakończonym procesie kiszenia przekładamy pomidory, koper, chrzan, gorczycę i czosnek do mniejszych słoiczków (0,5 litra). Czekamy aż woda z kiszenia się ostoi i stanie się klarowniejsza. Powoli zlewamy ją do garnczka i dolewamy troszkę wody by wystarczyło na zalanie słoików. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą zalewą słoiki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu wynosimy do piwnicy. Pomidory kiszone podajemy jako przystawka do mięsa lub można gotować z nich zupę tak jak z ogórków kiszonych.









Smacznego!!!

2 komentarze: