poniedziałek, 12 września 2022

Pizza z szynką i pieczarkami.


Pizza z szynką, pieczarkami, czerwoną papryką, cebulą, bazylią i żółtym serem, prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

ciasto na pizze

plastry szynki 3 szt.

pieczarki 1 szt. duża

cebula połowa

czerwona papryka połowa

sos pomidorowy lub ketchup

żółty ser (starty)

Świeża bazylia, drobno pokrojone listki

Składniki na ciasto:

20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych

2 szklanki mąki

3 łyżeczki cukru

szczypta soli

4 łyżki oleju rzepakowego

0,5 szklanki ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. 

Wykonanie pizzy:

Z ciasta rozwałkowujemy prostokątny placek pod wymiar blachy. Rozwałkowany placek ciasta umieszczamy na blasze. Placek ciasta nakłuwamy widelcem lub specjalnym wałkiem, smarujemy sosem lub ketchupem, nakładamy plastry szynki, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i cebulę. Całość posypujemy drobno pokrojonymi listkami bazylii i startym na wiórki żółtym serem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy i zajadamy.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz