Pizza z szynką, pieczarkami, czerwoną papryką, cebulą, bazylią i żółtym serem, prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
ciasto na pizze
plastry szynki 3 szt.
pieczarki 1 szt. duża
cebula połowa
czerwona papryka połowa
sos pomidorowy lub ketchup
żółty ser (starty)
Świeża bazylia, drobno pokrojone listki
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego
0,5 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie pizzy:
Z ciasta rozwałkowujemy prostokątny placek pod wymiar blachy. Rozwałkowany placek ciasta umieszczamy na blasze. Placek ciasta nakłuwamy widelcem lub specjalnym wałkiem, smarujemy sosem lub ketchupem, nakładamy plastry szynki, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i cebulę. Całość posypujemy drobno pokrojonymi listkami bazylii i startym na wiórki żółtym serem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz