poniedziałek, 3 października 2022

Boczek wieprzowy wędzony w garnku.

 


Boczek wieprzowy ze skórą uwędzony w garnku na zrębkach olchy.

Surowiec:

świeży boczek wieprzowy ze skórą 1,5 kg

Peklowanie:

peklosól 80 g/litr wody

Wykonanie:

Wymyte kawałki boczku osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wyparzamy kamienny garnek. W garnku układamy kawałki boczku, zalewamy solanką zrobioną z litra zimnej wody i peklosoli. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Temperatura peklowania 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania obmywamy zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Na każdy kawałek boczku zakładamy pętelki i wieszamy na kiju w celu dobrego ich osuszenia. Mięso do wędzenia w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olchy 2-3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone boczki przechowujemy w lodówce.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz